Probiotika jsou prostředky pro zdravou střevní mikroflóru, jsou to živé mikroorganismy. Podporují imunitní systém i trávení a vstřebávání živin do organismu, pomáhají pohybu střev a jsou prospěšná v boji proti obezitě.
U drtivé většiny nemocí se můžete zpětně dopátrat, že jejich příčina tkví ve špatném mikrobiomu, dokonce i věci jako poruchy nálady nebo stres či úzkost,. Mikrobiom je společenství mikroorganismů které obývají tělo a mají významný dopad na naše zdraví a pohodu.
Střevní mikroflóru ničí především užívání antibiotik, dále pak pití alkoholu, kouření, konzumace uzenin, cukru a sladkostí, ale i stres.
Louis Pasteur nechtěně dokázal svými pokusy na zvířatech, že u asepticky (bez mikroorganismů) chovaných krys dochází k patologickému zvětšení slepého střeva, které je plné hlenu. Tento hlen běžně rozkládají mikroorganismy. Všechna jeho od narození asepticky chovaná pokusná zvířata po několika dnech umírala. Přestože tvrdil opak, sám dokázal, že mez mikrobů nelze žít.
Podmínkou obsahu probiotik je, že výrobky nesmí být pasterizované ani tepelně upravené, což u takového podmáslí bude problém, protože nepasterizované v obchodě nekoupíte. Pasterizace zničí veškeré bakterie, včetně těch prospěšných.
Důležitá je ale především pestrá strava. Nejíst jen příliš jednostranně fermentované mléčné výrobky, ale raději více kvašenou zeleninu. Vynikající volba je natto, smíchaná např. s krájenou zelenou cibulovou natí.
Acidofilní mléko
Brynza
Fermentovaná limonáda
Fermentovaná zelenina
Ferntované ovesné vločky
Jablečný ocet
Jogurt - pouze s živou kulturou
Kefír
Kimchi
Kombucha
Křemelina - čistí střevo a udržuje ho zdravé, detoxikuje tlusté střevo
Kváskový chléb
Kvašáky
Kvašená brokolice
Kvašená cibule
Kvašená červená řepa
Kvašená mrkev
Kvašené kedlubny
Kvašené ředkvičky
Kvašené zelí
Kvašený květák
Kvašený topinambur - spojení probiotik s prebiotiky = 2 v 1
Kvašený tvaroh
Kysaná smetana
Kyška
Marinované olivy
Miso
Natto = fermentované sojové boby
Pickles
Podmáslí
Snížení překyselení organismu
Sušené švestky
Tempeh
Zákys
Zrající sýry
Pro udržení zdravé mikroflóry je důležitý příjem prebiotik, z jídla jako je zelenina, ovoce a luštěniny, které vyživují prospěšnou mikroflóru ve střevech.
Čekanka obecná, Cichorium intybus - obsah prebiotického inulinu
Inulin = rozpustná vláknina
Jakon
- obsah prebiotického inulinu
Korálovec ježatý, Hericium erinaceus - léčivá houba
Lesklokorka lesklá, reiši, ling-chi, ling-či, Ganoderma lucidum - léčivá houba
Rezavec šikmý, čaga, Inonotus obliquus - léčivá houba
Skořice
Slunečnice hlíznatá, topinambur, Helianthus tuberosus - obsah prebiotického inulinu
Bezpečnost použití léčivých i jedovatých rostlin, hub, léčiv, potravinových doplňků a prostředků, léčebných postupů i diagnózu své choroby vždy konzultujte se svým lékařem. Účelem této stránky není podněcovat návštěvníka k samoléčení své nemoci. Kdo se chce léčit, musí vždy, jako uvědomělý občan EU, navštívit svého odborného lékaře. Pouze ten totiž získal vzdělání na fakultě sponzorované farmaceutickým průmyslem a pouze on má úředně schválené oprávnění někoho léčit nebo mu radit ohledně léčení či s čímkoli ohledně zdraví a nemocí. Účelem této stránky je pouze informace o sice fungujících, ale jen pokoutně používaných nebo starých alternativních možnostech léčby a prevence nemocí. Zde uvedené informace tedy rozhodně neslouží jako náhrada za radu vydanou úředně schváleným lékařem.
Provozovatel webu nenese odpovědnost za správnost informací, ani za nedopatření, nesprávný výklad nebo jakákoli nesprávná rozhodnutí učiněná na základě informací zde uvedených. Jedná se zde pouze o soupis získaných informací, které většinou nebyly ověřovány. Protože jednotlivé stránky jsou vytvářeny jako zápisník a soubor seznamů, nemusí se návštěvníkovi jevit vždy zrovna jako uživatelsky přívětivé. Přes výše uvedené, některé ze zde uvedených informací už pomohly alespoň jednomu člověku odhodit berle a přestat se děsit představy zbytku života na invalidním vozíku. A to za ten čas strávený nad stránkami rozhodně stálo :-)
Další informace jsou obsaženy v uvedené literatuře a na internetu.
[1] Květena České republiky (Academia 1990-2010)
[2] Naše rostliny v lékařství (MUDr. Jaroslav Korbelář, Zdeněk Endris, Avicenum 1981)
[3] Léčivé rostliny (Ph. Mg. Emanuel Senft, Praha 1930)
[4] Názorná květena zemí koruny české (prof. František Polívka, Olomouc 1900)
[5] Zdravý život s babiččinými bylinkami (Dionýz Dugas, Banská Bystrica 2004)
[6] Zelená lékárna (V. G. Rubcov, K. Beneš, Lidové nakladatelství Praha 1984)
[7] Léčivé rostliny I, Pěstování... (Š. Neubauer, K. Klimeš, L. Černá, Svépomoc 1984)
[8] Léčivé rostliny II, Sbírané... (Š. Neubauer, K. Klimeš, L. Černá, Svépomoc 1986)
[9] Léčivé rostliny III, Lidový receptář... (M. Mičánková, J. Lejnar, Svépomoc 1990)
[10] Pryč s kyselostí (Kurt Tepperwein, Noxi 2011), strana 94
[11] Zelená lékárna (James A. Duke, nakl. PWP Praha 2006)
[12] Byliny z Boží zahrady (Maria Treben, Eminent 2009)
[13] Herbář léčivých rostlin, 1. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1994)
[14] Herbář léčivých rostlin, 2. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1995)
[15] Herbář léčivých rostlin, 3. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 2002)
[16] Herbář léčivých rostlin, 4. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1996)
[17] Herbář léčivých rostlin, 5. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1996)
[18] Herbář léčivých rostlin, 6. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1996)
[19] Herbář léčivých rostlin, 7. díl (Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1999)
[20] Jak vyléčit 200 nejčastějších nemocí (Gennadij Malachov, Eugenika 2007)
[21] Pravda o doplňcích stravy (Brian R. Clement, Ph.D., Mladá fronta 2016)
[22] Nespěchejte do rakve (Tomáš Kašpar, Akademie úspěchu, 2013)
[23] Sám sobě doktorem (Jiří Cingroš, EUROMEDIA GROUP a.s., 2003)
[24] Hladovění pro zdraví (MUDr. Vilma Partyková, Impuls, 2017)
[25] Detoxikace, odkyselení, pročištění celého těla (Weise Otfried D., Fontána 2002)
[26] Omládněte (Norman Wardhaugh Walker, FIN 1995)
[27] Cvičíme jógu (André Van Lysebeth, Olympia Praha 1988)
[28] Umíráme na objednávku (Tomáš Kašpar, Akademie úspěchu, 2014)
[29] Život bez pšenice (William Davis, Jota 2013)
[30] Bylinky pro ženy (Heide Fischer, Ottovo nakladatelství 2016)
[33] Jde o vaši krev (Jean-Claude Alix, Dialog 2016)
[34] Jde o vaše kosti (Jean-Claude Alix, Dialog 2016)
[35] Jde o vaše střevo (Jean-Claude Alix, Dialog 2015)
Internetové zdroje