• 80 dkg vařených brambor
• 20 dkg hrubé mouky
• 10 dkg krupice (může být hrubá i dětská)
• 1-2 vejce
• 1 dkg soli
• asi 1/3 prášku do pečiva
Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé je oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme 1-2 vejce (bez skořápek). Smícháme mouku s krupicí, se solí a s práškem do pečiva a důkladně (nejlépe rukou) promícháme s brambory a vejci.
Z takto vzniklé hmoty můžeme vytvarovat knedlíky, které po uvaření podáváme jako přílohu k masům.
Nebo je můžeme naplnit. Vytvarujeme kuličky a doprostřed můžeme zabalit třeba uzené maso. Kdo má chuť na sladké, může knedlíky naplnit ovocem nebo marmeládou a polét roztopeným máslem.
Knedlíky se vkládají do vařící vody a vaří se 15-20 minut. Podle toho jak je uděláte veliké. Je dobré jeden vyndat, rozkrojit a ochutnat, jestli je už uvařený.
Po uvaření lze polít knedlíky na slano osmaženou cibulkou a jíst třeba s kysaným zelím.
Bramborové knedlíky na sladko můžete posypat třeba nastrouhaným tvarohem nebo namletým mákem smíchaným s cukrem.