• brambory, kolik sníte
• sůl
• kmín
• voda
Brambory oloupeme nebo oškrabeme, pokud máte brambory nové a nemáte alergii na škrabání brambor. Oloupané brambory ihned dávejte do vody, aby neztmavly. Až máte naloupáno dost, brambory umyjte a několikrát propláchněte, ať nejíte bláto. Brambory nyní rozkrájejte na menší kousky kvůli rovnoměrnému provaření. Menší na polovinu, střední na čtvrtiny a velké na osminy nebo jiné iny. Do hrnce nalijte tolik vody, aby byly brambory ponořené, osolte, okmínujte a dejte vařit. Abych uvařila brambory rychleji, zalívám brambory před vařením horkou vodou z rychlovarky, kterou zapnu ke konci loupání brambor.
Zda jsou brambory uvařené, poznáte podle toho, že je lze snadno rozkrojit. Současně při zkoušení tvrdosti můžete vyzkoušet, zda jste brambory dostatečně osolili. Až jsou brambory akorát, vodu z hrnce vyleju, a to tak, že posunu na hrnci pokličku, aby mohla voda při naklonění hrnce odtéct a brambory přitom nevypadly. Používám rukavice na vaření, abych se nepopálila a neopařila párou. Nad hrncem se při slévání vody nenaklánějte, hrozí opaření obličeje.
Brambory můžete použít jako přílohu k masu, smažené i vařené zelenině, někdo k omáčce a někdo k čemukoliv, třeba i k rybičkám v konzervě. Anebo naopak, pokud máte zrovna hodně hluboko do kapsy anebo se vám nechce do obchodu, můžete brambory mít jako hlavní jídlo a dochutit je třeba jen kečupem nebo si osmažit cibulku na sádle a brambory s ní polít. Možností je spousta, stačí trocha fantazie.
Pokud vám uvařené brambory po použití jako příloha k jinému jídlu zbydou, nevyhazujte je, ale přejděte na recept opečené brambory s uzeninou.