Recept na zapékané brambory (zapečené brambory) může být jednoduchý, ale taky může být velmi variabilní. Do směsi totiž můžete vmíchat téměř cokoli a dostáváte pokaždé trošku jiné jídlo. Já osobně tam strčím to, co je momentálně doma. Vynechte samozřejmě děti a kočku. Nejčastěji přidávám zeleninu, která je již za svým zenitem a tedy poněkud povadlá. Ovšem zapékané brambory se neobejdou bez jedné důležité suroviny, tedy bez brambor.
• 4 velké nebo 6 - 8 malých brambor
• 1 větší cibule
• 2 rajčata (nemusí být)
• 2 červené papriky (nemusí být)
• klobása či jiná uzenina (volitelně, pro někoho musí být)
• koření Maggi - harmonie chuti nebo Podravka - přísada do jídel, buď s bylinkami nebo original
• 2 vejce
• 1 dl smetany
• olej
• 100 g eidamu
Pro nepříliš žravou rodinku stačí čtyři velké nebo šest či osm malých brambor. Hlavně, aby vám pak vešly do pekáče. Brambory uvaříte, oloupete a nakrájíte na kolečka. Na kolečka nakrájíte též jednu větší cibuli a třeba ještě dvě rajčata. Pro zeťáky musím rajčata vynechat, zato však vyžadují na kolečka nakrájenou klobásu. Lépe však alespoň klobásy čtyři, aby to prý bylo vyvážené 1:1 s bramborami. Klobásu lze nahradit prakticky jakoukoliv uzeninou a vždy se to projeví spokojeným mlaskáním. Na kousky pak nakrájíme ještě třeba dvě červené papriky.
Všechno pak zlehka promícháme, ochutíme pomocí směsi Maggi - harmonie chuti nebo jakékoliv jiného koření do mas a do omáček, které objevíte v kredenci. Pokud je koření bez soli, nezapomeňte přisolit. Vždy tedy s ohledem na slanost koření a uzenin a chutě vaší rodiny. Směs dáme do olejem vymaštěného pekáče a prolijeme směsí ze dvou rozšlehaných vajec a decky smetany. Někdo dává smetany víc, ale to u nás nechutná. Povrch posypávám strouhaným sýrem. Zhruba 100 g eidamu. Někdy dávám sýr hned, jindy v půlce pečení, aby to nebylo furt stejné.
Pečeme v předem rozehřáté troubě (kolem 200°C) asi 30 minut. Záleží na troubě. Já osobně po lehkém zčervenání povrchu snižuji teplotu na 170°C. Zajedno se můžeme déle těšit a za druhé se pak brambory nepřipalují na okrajích. Dobrá finta je také přikrýt pekáč po počátečním zčervenání alobalem, aby vrch nebyl příliš vyschlý, ale hezky šťavnaťoučký.
Pokud jste si na fotkách všimli, dávku jsem rozdělila do dvou menších pekáčků. Je lepší péct nižší vrstvu kvůli rovnoměrnému propečení. To proto, aby se smetana lépe vypekla, nebyly spálené kraje a střed nebyl syrový. Do trouby mi vejdou oba současně a lépe se s nimi došolíchá nedokonalost trouby.