• 380 g hladké mouky
• 250 g tuk - máslo nebo Hera
• 115 g cukru moučky
• 2 žloutky
• citronová kůra
• 50 g kokosu (bacha, ne koksu!)
Nejdřív si nechejte změknout máslo (Heru). Do mísy přesejeme hladkou mouku a moučkový cukr. Přisypeme jemně mletý kokos a nastrouháme citronovou kůru. Tyto sypké přísady promísíme. Přidáme dva žloutky, které jsme oddělili od bílků. Je dobré nejlépe čichem vajíčka zkontrolovat, aby nebyla zkažená. Pak přidáme změklý tuk.
Ze všech přísad vypracujeme nejlépe rukou hladké těsto. Těsto dáme asi na hodinu odpočinout do chladničky.
Vál i váleček posypeme hladkou moukou, aby se těsto nelepilo. Z těsta vyválíme několik milimetrů tlustou placku a pomocí vykrajovátek z ní vykrajujeme různé tvary. Na pečící plech položíme pečící papír a na něj pokládáme vykrojené tvary z těsta.
Pečící troubu předehřejeme na 150-180°C. Plech s cukrovím vložíme do teplé trouby a pozvolna pečeme do zrůžovění. Dobu pečení si musí každý vysledovat ve své troubě sám. Každá trouba je jiná. Upečené cukroví uložíme na pár dní na nejchladnější místo v domě. Zapomeňte na balkon, tam by ho sezobali ptáčci.
Uležené změklé linecké cukroví slepujeme marmeládou několik málo dní před vánoci. Když se slepuje příliš brzy, tak vlhkost z marmelády přejde do cukroví. Marmeláda jinak zhouževnatí a je to nic moc chutné. Po slepení nejlépe stejných tvarů můžeme linecké cukroví ještě dozdobit podle své fantazie. Je také zvykem linecké cukroví oválet v mletém cukru s přimíchaným vanilkovým cukrem, ale to u nás doma neděláme.