• 380 g hladké mouky
• 250 g másla nebo Hery
• 115 g cukru moučky
• 2 žloutky
• citronová kůra
• 100 g ořechů
Nejdříve si nechejte změknout v teple tuk, nenadřete se pak tak, jako se studeným. Do větší mísy přesejeme hladkou mouku a moučkový cukr. Přidáme namleté (mlýnkem na strouhanku nebo nastrouhané na jemném struhadle) vlašské ořechy, nastrouháme citronovou kůru a promísíme. Přidáme změklý tuk a dva vaječné žloutky.
Ze všech surovin vypracujeme nejlépe rukou hladké těsto. Těsto dáme odpočinout do chladna, nejlépe do chladničky.
Na hladkou moukou pomoučeném vále rozválíme pomocí válečku, také pomoučeném, odpočinuté těsto na tenkou placku. Pomoučení je nutné proto, aby se těsto nelepilo na vál ani na vákeček. Pomocí vykrajovátek vykrajujeme různé tvary a pokládáme na pečící papír, který je položený na pečícím plechu.
Pečící troubu předehřejeme na 150-180°C. Pečící plech s lineckým cukrovím vsuneme do předehřáté trouby a pomalu pečeme do zrůžovění. Dobu pečení je potřeba vysledovat, v každé troubě je trochu jiná.
Upečené linecké ořechové cukroví uložíme do chladné místnosti, aby do vánoc změklo. Slepování lineckého cukroví marmeládou doporučuji až pár dnů před vánocemi. Když se slepí příliš brzy, tak pečivo natáhne vlhkost z marmelády namísto ze vzduchu. Tím pádem marmeláda zhouževnatí, stává se poněkud gumovou a není to moc dobré. Všechno chce svůj čas. Navíc, když slepíte linecké pečivo moc brzy, může se stát, že do vánoc ze spíže nenávratně zmizí neznámo kam.
Již změklé linecké cukroví spojíme vždy dva stejné tvary marmeládou. Samozřejmě je možné slepovat i do pyramidek, pokud máte kladný vztah k faraonům. Pak ještě můžeme dozdobit cukroví třeba čokoládovou polevou a třeba i nalepením oříšku nahoru či pospáním různými jinými dobrotami.