Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Cukroví » Marokánky

Marokánky

Marokánky

Suroviny

• ¼ l šlehačky
• 160 g ovocného chlebíčku nebo kandovaného ovoce
• 160 g ořechů (různé druhy)
• 160 g cukru
• ½ balíčku vanilkového cukru
• 20 g hladké mouky
• čokoládová poleva nebo čokoláda na vaření
• 100% tuk

Svatební místa Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky

 

Recept na Marokánky

Nejdříve si nakrájíme oříšky a ovocný chlebíček. Kdo použije kandované ovoce, tak si nakrájí kandované ovoce. Pokud nebydlíte nebo nejezdíte každý den do města, tak je dobré si ovocný chlebíček koupit v dostatečném předstihu před pečením. Před vánocemi dost často v obchodech nebývá. Alespoň tedy u nás na Valašsku, možná jinde tento problé nemáte.

Do plechového rendlíku nalejeme šlehačku, dáme rendlík na zapnutou plotýnku sporáku a počkáme až začne šlehačka vařit. V tomto okamžiku přisypeme do šlehačky cukr, vanilkový cukr a mouku. Musíme neustále míchat, aby se nám to nepřipálilo. Mícháme dřevěnou vařečkou.

Jakmile tato směs začne opět vařit, odstavíme plotýnky a přisypeme na malé kousky nakrájené oříšky a ovocný chlebíček nebo kandované ovoce. Všechno dohromady pořádně zamícháme.

Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech děláme ze směsi kávovou lžičkou malé hromádky. Marokánky se trochu roztečou, proto musíme mezi nimi nechávat trochu volného prostoru.

Plech vložíme do dolní části předem předehřáté trouby. Marokánky pozvolna pečeme v rozehřáté troubě na 120 až 150°C. Marokánky na plechu mírně bublinkují, jak se pečou. Když přestanou bublinkovat, jsou upečené. Pozor aby nezhnědnuly příliš. To pak nejsou moc dobré.

Z plechu je pomocí rovné podběračky odebíráme vlažné nebo spíše horké a dáváme na talíř. Po úplném vychladnutí je zespodu namáčíme v čokoládové polevě. Nejvíce nám chutná hotová poleva s chutí lískových oříšků ale to už je na každém, do čeho si marokánky namočí.

Polevu rozpouštím v mlékovaru. Píšťalku pro větší klid při práci sundavám. Hustotu polevy trochu ředím 100% tukem, to je takový úplně bílý tuhý tuk, ale není to sádlo. Poleva má trochu z marokánky ztéct a trochu na ní zůstat, to si rychle odhadnete, není to velká věda.

Do levé ruky vezmu nerez polévkovou lžíci a naberu na ni čokoládovou polevu. Do pravé ruky vezmu marokánku, nejlépe za oříškové hrbolky a namočím do polevy. Opatrně na popálení prstů. Pak položím marokánku čokoládou nahoru na rozprostřený alobal a nechám čokoládu zatuhnout. Marokánky dávám do krabičky až jsou úplně ztuhlé. Jinak by se mohly slepit do velkého chumlu.

Je dobré je odnést do chladna. Zaprvé jim to prospěje a zadruhé je hned rodina nesní. Kvůli druhému důvodu dělávám rovnou marokánky ze dvou dávek najednou. Tímto krokem se zvýší spotřeba polevy na několik balíčků.

 

Fotky

Fotografie Gig_5296966, Marokánky Fotografie Gig_5296969, Marokánky







Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.