• 18 dkg másla
• 14 dkg cukru
• 1 balíček piškotů 120 gramů
• 1 čokoláda na vaření
• 2 lžíce rumu
• želé nebo hrozinky
• ořechy
• čokoládová poleva
• kokos
Nejdříve si zajistěte pomocníka pro obalování, viz dále. Balíček piškotů použijte 120 gramový. Když použijete 240g balíček, tak udělejte kuličky ze dvou dávek, tak jako to běžně dělávám já anebo půlku pytlíku preventivně odjezte. Jinak je to ovšem nekonečná práce. Takže pro začátek raději zůstaňte u jedné dávky.
Nejdříve si všechno nachystám. Nechám změknout máslo, nejlépe je vyndat si jej z chladničky večer a nechat ležet na stole. Moučkový cukr přeseju přes síto do mísy. Na vále rozdrtím piškoty pomocí válečku na nudle na menší části. Čokoládu nožem rozkrájím na prkýnku na malé části. Pozor na prsty. Kupodivu, kuličky mnohem lépe chutnají s čokoládou nakrájenou na tvrdé kompaktní kousky, než s čokoládou z lenivosti rozdrcenou válečkem.
Stejně tak rozkrájím na malé kousky rozinky, želé a oříšky. Ty používám vlašské, ale vy použijte takové, které vám chutnají nejvíc. Změklé máslo přidám k cukru do mísy a pomocí dřevěné vařečky třu o stěny mísy, až vznikne jemná hmota.
Pak do mísy přisypu rozdrcené piškoty, nakrájenou čokoládu, rozinky, želé, oříšky a přileju rum. Rum dávejte podle chuti, ale pozor na větší množství, pokud kuličky jedí s vámi i vaše děti. Všeho s mírou. Raději trochu odpijte, než mít ožralé děti. Všechno zpracuju nejlépe rukou do kompaktní hmoty, kterou nechám trochu ztuhnout. Lépe se pak s hmotou pracuje. Říkám tomu, ani nevím proč, rumová přestávka.
Rukama vytvořím asi dvoucentimetrové kuličky, které rozložím na rovný podnos, aby se neslepily k sobě a nechám zase ztuhnout. Než kuličky ztuhnou, tak si rozpustím čokoládovou polevu. Na rozpouštění čokoládové polevy používám nerezový pískací hrnec na mléko. Dřív jsem používala hrnec hliníkový ale hliník není zdravý a podporuje onemocnění Alzheimerem. Pískací hrnec je na rozpuštění čokolády mnohem lepší, než mít hrnec s čokoládovou polevou v hrnci, který plave v dalším hrnci s vařící vodou. To je tak zvaná vodní lázeň. Když voda vaří, stříká všude kolem a vy si koledujete o opaření. Takto stačí otvor s píšťalkou natočit pryč od vás a je vymalováno. Já ještě sundávám tu píšťalku z hrnce pryč, jinak bych se z toho pískání nejspíš zbláznila.
Nyní vezmu polévkovou lžíci, nejlépe také nerez. Jak správně tušíte, hliníkové lžíce jsem dávno vyhodila. Plastové lžíce neriskuji, protože co kdyby soudruzi z NDR udělali někde chybu, lžíce se najednou rozpustila a čokoláda změnila barvu a chuť. Lžící naberu rozpuštěnou čokoládovou polevu a kuličku v ní ze všech stran namočím a vyválím. Pak kuličku obalím v nastrouhaném kokosu, který mám nasypaný na talířku vedle sporáku. Obalování kuliček v kokosu svěřuji někomu z rodiny. Je to jednak ve dvou rychlejší i veselejší a pak taky není čokoláda všude, kde nemá být.
Obalené kuličky vkládám do papírových cukrářských košíčků a odnesu do chladna. Rumové kuličky dělám jako poslední před vánocemi. Aby z nich nestihnul vyprchnout rum a aby nějaké zbyly ke stromečku. Jsou u nás totiž velmi oblíbenou mlskou a ani největší lenoši neváhají podnikat opakované loupežné výpravy do sklepa.