Ťapky, nebo-li medvědí tlapky, pracky, pracny.
• 100 gramů másla nebo podobného tuku
• 100 gramů mletého (moučkového) cukru
• 120 gramů na strouhankovém mlýnku mletých vlašských ořechů
• 150 gramů hladké mouky
• 1 vejce
• eventuelně moučkový cukr na obalení
Předem vyndáme máslo z chladničky a necháme ho při pokojové teplotě změknout. Do hrníčku rozklepneme vajíčko a očicháme, zda nesmrdí.
Do mísy prosejeme 150 gramů hladké mouky a 100 gramů mletého cukru. Přidáme 120 gramů namletých ořechů. Nyní je dobré směs promíchat. Když zapomenete, jako skoro vždy já, nic se neděje, jen budete těsto déle zpracovávat. Do mísy nyní přidáme 100 gramů změklého másla a zkontrolované vejce. Zamícháme a důkladně promícháme a prohněteme těsto rukou, dokud těsto není zcela dokonale promísené a prohnětené. Nyní těsto nechejte asi 1-2 hodiny v chladnu odležet, aby trochu ztuhlo.
Kousky těsta prstem nacpeme do formičkem. Já to dělám ukazováčkem, ale můžete samozřejmě i palcem. Formičky nemusíte ničím vymazávat ani vysypávat moukou, těsto je mastné dost. Formičky vyskládáme na pečicí plech a pečeme asi na 180°C do zrůžovění okrajů. Pak formičky přemístíme na vál, otočíme a celkem lehce jednu po druhé vyklepneme. Bacha! Troubu nechejte rozehřát předem, protože se vám ťapky jinak přilepí do formiček.
Kdo chce, může ťapky ještě zatepla obalit v moučkovém cukru. Zastudena se chytá cukr hůř. Můžete do cukru přimíchat ještě vanilkový cukr pro lepší vůni. Ťapky pak odneseme do chladné a nejlépe i vlhké místnosti, aby změkly.
Nicméně, u nás ťapky necukrujeme, kazí to zuby a nikdo to nechce jíst. Nejraději zblajzneme ťapky ještě křupavoučké zatepla. Někdo říká, že toto cukroví dlouho vydrží, ale u nás se podaří odnést do sklepa většinou až produkty z druhého pečení, až už jsou všichni tak plní, že nestačí odžírat. To, co vidíte na fotkách, už je snězeno, přestože je teprve první prosinec.