Tmavé:
• 180 gramů mletého cukru
• 200 gramů mletých jader vlašských ořechů
• 1 vejce
• 2 lžíce rumu
• 1 rovná lžíce kakaa
• 20 dětských piškotů
Světlé:
• 180 gramů mletého cukru
• 200 gramů mletých jader vlašských ořechů
• 1 vejce
• 10 dětských piškotů
Náplň:
• 180 gramů mletého cukru
• 60 gramů másla
• 1 žloutek
• 2 lžíce rumu (v kombinaci s tmavými úlečky nemusí být)
Mletý cukr a kakao přesejeme. Dětské piškoty rozdrobíme, nejlépe válečkem na nudle. Všechny suroviny dáme do mísy a vypracujeme tužší hmotu. Formičku na úlečky vysypeme cukrem a vtlačíme do ní část hmoty. Doprostřed uděláme prstem důlek. Otevřeme formičku a úleček vyndáme a necháme uschnout. Formičku i ruce stále cukrujeme, aby se hmota nelepila.
Náplň zhotovíme smícháním cukru, másla, žloutku a rumu. Třeme, nejlépe dřevěnou vařečkou tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota.
Úlečky naplníme náplní a přilepíme na piškot. U nás jsou všichni mlsní a proto ještě peču kolečka pod úlečky. Použiji na ně část těsta ze slepovaných koleček.