Šoulet je prý staré židovské jídlo. Přestože nejsme židé, aspoň nábožensky a nejspíš ani původem, olizujeme se po něm až za ušima. To asi proto, že šoulet nezapékáme, jak je zvykem.
• 400 g hrachu (nejlépe předvařený)
• 200 g velké kroupy
• 120 g sádla
• 1 velká cibule
• česnek
• sůl
• mletý pepř
• mletá majoránka
Opláchnutý hrách necháme zalitý vodou nabobtnat do druhého dne. Alternativou pro nedočkavé, což se mě týká také, je použití předvařeného hrachu. Hrách pak pomalu uvaříme doměkka. Dejte pozor, ať se nerozvaří! Míchejte a nepřipalte!
Přebrané a opláchnuté kroupy spaříme horkou vodou a uvaříme v jiném hrnci. Opět míchejte a nepřipalte. Pokud vaříte současně hrách i kroupy, což dělávám, docela se při obouručním míchání zapotíte. Za odfláknuté míchání získáte hořké připálené jídlo.
V kastrolu na sádle usmažíme nakrájenou velkou cibuli. Opět připomínám 11 přikázání: Nepřipálíš! Pak k osmažené cibuli přidáme uvařený hrách a kroupy. Vmícháme se solí smíchaný prolisovaný česnek, trochu mletého pepře a rozemnuté majoránky. Pro lisování česneku si kupte v kuchyňských potřebách ruční lis. Tření česneku nožem nedoporučuji.
Tímto u nás vaření šouletu končí. Pokračování se zapékáním v troubě nám zajedno nechutnalo a zadruhé se ušpiní víc nádobí. Už tak je toho dost. Šoulet jíme bez příloh, ale zmlsanější povahy šoulet podávají se syrovým kyselým zelím nebo okurkou, případně šoulet podávají jako přílohu k uzenému masu. Nebo klobáse.