Rozpočet pro 5 osob:
• 1 kg roštěnce (nízkého boku - šusu)
• sůl
• tlučený pepř
• 5 dkg slaniny
• 12 dkg zeleniny
• 1 kyselou okurku
• 10 dkg másla
• 4 dkg cibule
• 4 zrnka celého pepře
• 1/8 l bílého vína na zalití při pečení
• 2 dkg mouky
• 2 lžíce bílého vína
Maso z roštěnce (nízkého boku) zbavíme kostí, lehce opereme, osušíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Slaninu, kyselou okurku, očištěnou mrkev, celer a petržel nakrájíme na trojúhelníčky. Ostrým špikovacím nožem uděláme do masa šikmo otvory, střídavě do nich nastrkáme připravenou slaninu, okurky a zeleninu. Pak maso povážeme motouzem.
V kastrole rozpálíme máslo, zbytek slaniny a zeleniny do něho vložíme a usmažíme do růžova s nakrájenou cibulí a celým pepřem. Pak přidáme připravené maso, málo je podlijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a v troubě dusíme skoro do měkka. Při pečení poléváme maso šťavou, podléváme vařící vodou a obrátíme je. Potom poklici odstraníme, přilijeme bílé víno a maso upečeme do měkka. Upečenou pečeni vyndáme a nakrájíme, šťávu dáme na plotnu vypéci, načež ji zaprášíme moukou, podusíme, zředíme vařící vodou neb polévkou z vyřezaných kostí, přilijeme ještě podle chuti vína a povaříme ji. Nakrájené maso urovnáme na mísu, prolisovanou šťavou trochu polijeme, ostatní omáčku podáváme v omáčníku. K pečeni podáváme uvařené malé brambory neb dušenou kapustu.
Pečeni můžeme připraviti i bez vína.