Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Maso » Hovězí maso

Hovězí maso dle Sandtnerové


Svatební místa Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky

Recepty od Marie Janků-Sandtnerové

Dušené hovězí maso
Hovězí pečeně
Šťavnatá pečeně
Cikánská pečeně
Znojemská pečeně
Myslivecká pečeně
Hovězí maso na způsob zvěřiny
Hovězí maso na slanině
Hovězí maso s uzenkami
Italská pečeně
Hovězí pečeně na smetaně
Hovězí pečeně na hříbkách
Bavorská pečeně
Slovenská pečeně
Dušený roštěnec
Hovězí maso se studenou pikantní omáčkou
Hovězí pečeně anglická
Svíčková anglická pečeně
Přírodní svíčková pečeně
Svíčková s madeirským vínem
Svíčková na smetaně
Svíčková Colbert
Svíčková pečeně v máslovém těstě
Svíčková nadívaná chlebovou nádivkou
Svíčková plněná vařenými vejci
Sekaná svíčková s vejci
Nakládání svíčkové neb zajíce
Anglické bifteky
Dušené bifteky
Škrábaný biftek
Tatarský biftek
Sekané bifteky
Bifteky na víně
Sekané hovězí řízky
Haše z vařeného hovězího masa
Myslivecké řízky

 

O hovězím mase od Marie Janků-Sandtnerové

Nejlepší hovězí maso jest ze čtyř- až šestiletých krav nebo volů a bývá prostoupeno žilkami loje. Jeho barva jest červená. Má-li maso barvu příliš tmavou, jest bud' ze zvířete příliš starého nebo nemocného; je-li bledé, pochází ze zvířete mladého. Méně chutné jest maso z býků a používá se ho nejvíce do uzenářských výrobků.

Na chuť a jakost masa má vliv nejen věk, druh a krmivo zvířete, ale též záleží mnoho na tom, ze které jest části těla. Maso zadní jest lepší než maso přední. Nejlepší jest kulatý sval po obou stranách páteře od kýty až k žebrům, který se jmenuje svíčková. Cenný jest též vysoký bok a nízký bok. Rozkrájíme-li jej na plátky, nazýváme je roštěnka. Kýty mají maso chutné, je-li odleželé a prorostlé tukem.

Nejcennější maso z přední čtvrti jest plec. Tenký kus masa umístěný na spodu plece se jmenuje plátek. S plecí jest spojena také "nepravá svíčková", která má podobu kuželovitého svalu. Maso z noh jest velice klihovaté a hospodyně z něho připravují obyčejně guláš. Na polévku upotřebíme k vaření maso z plece, z boku nebo žebra.

 








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.