Rozpočet pro 5 osob:
• 50 dkg hovězí špičky
• 6 dkg másla
• 8 pepřů
• 6 dkg cibule
• 5 dkg slaniny
• sůl
• 5 dkg slaniny na protahování masa
• 1,5 dkg krupičkové mouky
• 2 dkg másla do hotové omáčky
V kastrole na rozpáleném másle usmažíme si nakrájenou cibuli do červena, přidáme cely pepř, zalijeme vše horkou vodou, přidáme na drobné kostečky nakrájenou slaninu a vše povaříme. Hovězí maso z kýty (nejlépe špičku) prostrkáme na nudličky nakrájenou slaninou, osolíme, vložíme do připravené omáčky, přikryjeme poklicí a udusíme do měkka. Potom maso vyndáme, omáčku necháme vysmahnouti, zaprášíme ji moukou a pražíme tak dlouho, až mouka ztratí syrovou chuť a upraží se. Poté ji zalijeme vařící polévkou neb jen vodou a povaříme.
Měkké maso nakrájíme, složíme úhledně na mísu, omáčku procedíme, přidáme do ní kousek dobrého másla, načež část omáčky procedíme na urovnané maso, ostatní podáváme v omáčníku. Kolem masa upravíme smažené francouzské brambory neb k němu podáváme dušenou rýži, bramborovou kaši, spagheti a pod.