Rozpočet pro 5 osob:
• 1 kg roštěnce (nízký bok)
• 1/8 l octa
• 5 dkg cibule
• sůl
• 8 dkg másla
• 5 dkg slaniny
• zelenina
• 2 zrnka nového koření
• 4 zrnka pepře
• bobkový list
• tymián
• citronová kůra
• 2 dkg mouky
• 4 lžíce červeného vína
• - citronová šťáva (1 citron)
Hovězí maso, nejlépe roštěnec (nízký bok), zbavíme kostí, kůže, otřeme utěrkou, vložíme do kamenného hrnce, poklademe na lístky nakrájenou cibulí, polijeme syrovým octem, zatížíme a necháme ve studenu 3-5 dní uležeti. Pak maso osolíme, protáhneme slaninou, v pekáči si usmažíme na másle na koláčky nakrájenou zeleninu, cibuli z nalož. masa, nov. koření, pepř, bob. list, tymián a kousek citr. kůry. Vložíme do něho maso a zalijeme polévkou nebo vodou, pekáč přiklopíme rovněž pekáčem a maso dusíme v troubě 2-3 hodiny. Při dušení poléváme maso šťavou, ve které bylo naloženo.
Měkké maso nakrájíme, šťávu zaprášíme moukou, zalijeme vodou nebo polévkou, přidáme víno a citronovou šťávu. Omáčku povaříme, procedíme na maso, které ještě malou chvíli povaříme. Pak maso urovnáme na mísu, polijeme šťavou a podáváme k němu třený knedlík nebo paštičky z máslového těsta s brusinkami.