Rozpočet pro 5 osob:
• 75 dkg hovězího masa z kýty (květové) nebo roštěnec
• 6 dkg slaniny
• 8 dkg másla
• zelenina
• 5 dkg cibule
• 1 zrnko nového koření
• 5 zrnek pepře
• bobkový list
• tymián
• sůl
• 2 dkg mouky
V kastrole na rozpáleném másle si usmažíme do červena na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, celer a cibuli, načež vše zalijeme vodou, přidáme zrnka pepře, nové koření, bobkový list, tymián. Do toho vložíme zadní hovězí maso z kýty, jež jsme dříve lehce opraly, naklepaly, osolily a prostrkaly na klínky nakrájenou slaninou. Maso přiklopíme poklicí a dusíme v troubě při mírném ohni do měkka. Mezi dušením maso obrátíme a poléváme šťavou. Je-li třeba, přilijeme do šťávy trochu vařící vody.
Měkké maso vyndáme a nakrájíme na plátky. Zbývající šťávu z masa dáme vypéci, načež ji zasypeme moukou, kterou dáme zasmažiti, pak ji zalijeme odvarem z kostí nebo jen horkou vodou, řádně povaříme, prolisujeme žíněným sítem a povaříme ještě 5-10 minut. Pak přidáme do omáčky nakrájenou hovězí pečeni a podáváme. Jako příkrm podáváme knedlík, rýži nebo ji obkládáme teplou zeleninou.