Rozpočet pro 5 osob:
• 75 dkg hov, masa zadního
• sůl
• 6 dkg slaniny - 5 dkg másla
• zelenina
• 5 dkg cibule
• bobkový list
• tymián
• 2 zrnka nov. koření
• 5 zrnek pepře
• 2 dkg mouky
• 1/4 l kyselé smetany
• z 1/2 citronu šťáva
• 2 lžíce bílého vína
• 1/2 dkg cukru
Na rozpáleném másle si usmažíme do růžova na lístky nakrájenou mrkev, celer, petržel, cibuli a koření, vše zalijeme polévkou z kostí, přidáme osolené, slaninou protažené zadní hovězí maso, přikryjeme a udusíme do měkka. Mezi pečením poléváme maso šťavou, a je-li třeba, přilijeme horké vody nebo polévky. S měkkého masa odstraníme poklici a dáme je do trouby zčervenati. Pak maso vyndáme a nakrájíme, šťávu dáme vysmažiti, zasypeme ji moukou a trochu podusíme. Pak ji zalijeme polévkou z kostí, kyselou smetanou, ve které jest umícháno trochu citronové šťávy, bílého vína a šťávu dobře povaříme. Potom omáčku podle chuti osolíme, okyselíme nebo osladíme do žluta upraženým cukrem a procedíme jemným sítem na maso. Jako příkrm podáváme knedlík, noky a pod.