Rozpočet pro 5 osob:
• 1 kg hov. masa zadního
• 8 dkg slaniny
• sůl
• 5 dkg másla
• zelenina
• 4 dkg cibule
• 1 zrnko nového koření
• 3 zrnka pepře
• zrnko hřebíčku
• asi 1 cm² citr. kůry
• z 1/2 citronu šťáva
• 20 dkg rajských jablek nebo 5 dkg zavařeniny
• 2 dkg mouky
• 1/16 l červeného vína (1/8 l kys. smetany)
Na másle si usmažíme do světlerůžova na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli, celá zrnka pepře, nové koření, citr. kůru, hřebíček. Pak vložíme zadní hovězí maso protažené slaninou a osolené, zalijeme je polévkou z kostí nebo vařící vodou, přikryjeme a dusíme, až je dostatečně měkké. Potom maso vyndáme, šťávu necháme vysmažiti, zaprášíme ji moukou, podusíme, přidáme rozmačkaná rajská jablíčka nebo zavařeninu z rajských jablíček, zalijeme polévkou z kostí, červeným vínem, citr. šťavou a dobře povaříme. Pak omáčku prolisujeme sítem na nakrájené maso. V omáčce se může též povařiti trochu kys. smetany. Při podávání na stůl ozdobíme pečeni vařenými makarony, které posypeme parmezánským sýrem.