Rozpočet pro 5 osob:
• 5 řízků po 12 dkg
• sůl
• 5 dkg slaniny
• 3 dkg mouky
• 3 dkg loje nebo sádla
• 4 dkg másla
• 8 dkg zeleniny
• 4 dkg cibule
• 1 jalovec
• 2 zrnka nov. koření
• 5 zrnek pepře
• tymián a bob. list
• 2 dkg mouky na zaprášeni
• 1 dkg kaparů
• 1/16 l vína
• 1 dkg cukru
• z 1/2 citronu šťáva
Z hovězí plece nakrájíme si řízky, připravíme a udusíme je se zeleninou do měkka jako řízky námořnické. Když jsou měkké, vyndáme je, šťávu dáme vydusiti, pak ji zaprášíme moukou, podusíme, zalijeme polévkou, povaříme a procedíme. Před podáváním přidáme do omáčky sekané kapary, citronovou šťávu, podle chuti červeného vína a upražený cukr.