Rozpočet pro 5 osob:
• 10 dkg svíčkové
• 10 dkg libového vepřového masa
• 10 dkg telecího masa
• 10 dkg telecích jater
• 5 dkg másla na udušení
• sůl
• 1 malý telecí jazyk
• malá husí nebo kachní játra
• 5 dkg housky
• 10 dkg slaniny
• 3 vejce dovnitř
• 2 lžíce madeirského vína nebo rumu
• 1 kousek lanýže nebo 1 pečárka nebo 1 hříbek (asi 5 dkg těžký)
• na špičku nože paštikového koření
• 4 zrnka bílého pepře
• sůl
• 5 dkg strouhané housky
• 5 vařených vajec
Sekanou pečeni můžeme upraviti z různých zbytků masa. Čím je maso různější, tím jest pečeně chutnější. Není-li zbytků, udusíme na másle kousek svíčkové, kousek vepřového masa, telecího masa, telecí játra, uvaříme si do měkka telecí jazyk a vše dáme vychladnouti. Studené nakrájíme a umeleme se slaninou dvakrát na masovém stroji. Pak vše utlučeme v hmoždíři, přidáme syrová husí játra nebo kachní, utřená, prolisovaná, v mléce namočenou, prolisovanou housku, syrová vejce, sůl, paštikové koření, bílý tluč. pepř, trochu šťávy jež vznikla při dušení masa (aby byla hmota dosti vláčná), na nudličky nakrájený lanýž, pečárku neb hříbek, trochu madeirského vína, nebo rumu a podle potřeby strouhané housky. Vše dobře promícháme, načež polovinu hmoty vložíme do dlouhé, plechové, slaninovými plásty vyložené chlebíčkové formy a poklademe na tvrdo uvařenými vejci, z nichž špičky se seříznou. Na ně urovnáme druhou polovinu hmoty, povrch poklademe slaninovými plásty a pečeni pečeme v páře v troubě 3/4 až 1 hod. Z upečené pečeně slijeme pak tuk a dáme ji vychladnouti. Studenou nakrájíme a ozdobíme rosolem a ředkvičkou. Svíčkovou můžeme připraviti též bez vajec. Podáváme k ní bramborový neb zeleninový salát.