Rozpočet pro 5 osob:
• 1 kg masa z kýty nebo nízkého boku
• 6 dkg slaniny
• sůl
• kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
• 8 dkg másla
• 5 dkg cibule
• 2 zrnka nového koření
• bobkový list
• tymián
• 4 zrnka pepře
• z 1/2 citronu šťáva
• malý kousek kůry
• 1/16 l červeného vína
• 1 dkg cukru
• 2 dkg mouky
Naklepané, osolené, slaninou protažené hovězí maso z kýty nebo nízký bok udusíme do měkka se zeleninou a kořením jako hovězí pečeni.
Měkké nakrájíme a vložíme do jiné nádoby, podlijeme trochu šťavou a necháme přikryté na teplém místě. Zbylou vypečenou šťávu zaprášíme moukou a podusíme. Pak ji zředíme polévkou z kostí, přidáme podle chuti citr. šťávy, malý kousek kůry, do žluta upražený cukr a několik lžic dobrého červeného vína a omáčku povaříme. Maso urovnáme na mísu, polijeme procezenou šťavou a podáváme k němu kynuté knedlíky nebo moučné noky.
Chutnější a křehčí je pečeně, naložíme-li ji do másla jako svíčkovou pečeni.