Rozpočet pro 5 osob:
• 75 dkg svíčkové
• 5 dkg slaniny
• 10 dkg zeleniny
• 12 dkg másla
• 5 zrnek pepře
• 3 zrnka nov. koření
• 1 bobkový list
• proutek tymiánu
• svíčkovou necháme naloženou 1 den.
Při pečení:
• 1 cm² citronové kůry
• sůl
• 1/4 l kyselé smetany
• 3 dkg mouky
• z 1/2 citronu šťávy
Naloženou svíčkovou (způsob 2) dáme do trouby i se zeleninou, cibulí a kořením a když se máslo, ve kterém bylo maso naloženo rozehřeje, osolíme je, přidáme malý kousek citronové kůry a pečeme v troubě nejdříve bez podlévání tak dlouho, dokud zelenina nezčervená. Pak ji trochu zalijeme vařící vodou neb polévkou z kostí a upečeme svíčkovou (často ji polévajíce šťavou) na všech stranách do měkka a červena. Upečenou svíčkovou nakrájíme, šťávu procedíme, načež z procezené zeleniny odstraníme koření, zeleninu prolisujeme nebo umeleme na masovém strojku a vložíme zpět do šťávy. Takto připravenou šťávu se zeleninou nalijeme do kyselé smetany s rozmíchanou moukou a citronovou šťavou a dobře vše povaříme. Nakrájenou svíčkovou urovnáme na mísu, polijeme dobře omáčkou a zbylou omáčku podáváme v omáčníku. Jako příkrm hodí se houskové knedlíky, obrovský nebo třený knedlík, ale i opečené brambory.