Rozpočet pro 5 osob:
• 75 dkg svíčkové
• sůl
• pepř
• 4 dkg másla
• 3 dkg cibule
• 8 dkg zeleniny
• 4 zrnka pepře
• 3 dkg chleba
• 2 lžíce červeného vína
• 1 lžíce citr. štávy
Nádivka:
• 6 dkg uzeného masa
• 10 dkg vepřového masa
• 6 dkg slaniny
• sůl
• pepř
• citr. kůra
• zelená petržel
• 1 vejce
• 5 dkg chleba
Očištěnou svíčkovou rozkrojíme po délce, ale nedokrojíme, opatrně naklepeme, osolíme a opepříme. Pak ji potřeme připravenou nádivkou, složíme k sobě, povážeme motouzem, povrchu svíčkovou osolíme a vložíme ji na rozpálené máslo s usmaženou zeleninou, cibuli a pepřem. Vše zalijeme polévkou z kostí nebo vodou a pečeme v troubě tak dlouho, až změkne. Měkkou nakrájíme na plátky, šťávu zaprášíme strouhaným chlebem, přidáme víno, citr. šťávu a dobře povaříme. Pak ji procedíme, trochu omáčky nalijeme na maso, ostatní podáváme v omáčníku.
Nádivka.
Kousek syrového uzeného masa, libového vepřového masa a slaninu umeleme dvakráte na masovém strojku, přidáme sůl, pepř, citr. kůru, zel. petržel, vejce a podle potřeby strouhaného dobrého chleba.