• 70 g másla
• 100 g mletého cukru
• 3 vejce
• 1,5 dl mléka
• 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
• 200 g polohrubé mouky
• malá štamprle rumu (nebo 1 polévková lžíce)
• kandované ovoce nebo ovocný chlebíček, oříšky a citronová kůra, všeho celkem 120 g
Pro výrobu těsta na biskupský chlebíček nejdříve utřeme vařečkou 70 g změklého másla se 100 g mletého cukru do nadýchané pěny. Poté do této pěny zašleháme nebo zatřeme žloutky ze tří vajec a 1,5 dl vlažného mléka.
Půlku balíčku kypřicího prášku do pečiva promícháme s 200 g polohrubé mouky a tuto směs postupně vmícháváme do tekuté hmoty. Při větším množství prášku do pečiva vás může pálit žáha, proto nedoporučuji.
Ze všeho pak vypracujeme hladkou hmotu, do níž přidáme ještě malou štamprli rumu. Nejedná se o akt zvrhlého alkoholika, ale rum přispěje k větší nadýchanosti biskupského chlebíčku. Alkohol se pečením stejně odpaří a zbyde jen velmi lehká rumová vůně.
Ze zbylých vaječných bílků ušleháme sníh a lehce ho vmícháme do těsta.
Přidáme 120 g na kousky nakrájeného kandovaného ovoce, oříšků a nastrouhané citronové kůry a těsto znovu jemně propracujeme. Když to přeženete, bude chlebíček málo nadýchaný, protože s bílkovým sněhem se musí zacházet vždy zlehka. Pak těsto vylijeme do formy vymazané sádlem a vysypané moukou.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut při teplotě 170°C. Je lépe zkoušet špejlí, neboť každá trouba peče jinak a biskupský chlebíček musí být upečený právě tak akorát.
Povrch po vyklopení z formy a vychladnutí můžete polít rozpuštěnou čokoládou, ale biskupský chlebíček vám bude určitě chutnat i bez ní. Navíc bez čokolády můžete chlebíček dát sebou dětem na svačinu do školy a neriskujete, že si čokoládou vylepší učebnice a sešity.