Tento recept babička poprvé použila již někdy před rokem 1970. Je tedy už alespoň padesát let starý. Vždycky si to dáme u babičky, takže jsem to ještě nepekla a za správnost neručím, recept napsala babička.
• 4 vejce
• 250 g cukru dává babička - je to hrozně sladké, klidně bych napoprvé zkusila polovinu
• 180 g másla (ohřát v místnosti předem)
• 180 g polohrubé mouky
• 1 malá lžička prášku do pečiva
• 1/4 litru vlažného mléka
• strouhaná kůra z jednoho citronu
• 100 g mletých vlašských ořechů
• 1/2 hrnku nebo balíček rozinek předem v hrnku zalét a nechat nabobtnat rumem
• 1 nastrouhaná čokoláda na vaření
• 1 balíček kandovaného ovoce - papája
• 1 lžíce kakaa
Dvě formy vymažeme tukem a vysypeme moukou. Z bílků vyšleháme sníh. Vše ostatní kromě sněhu smícháme. Sníh přidáme a vmícháme až na konec. Nalejeme těsto do obou forem a dáme péct do trouby vyhřáté asi na 180°C. Babička peče půl hodiny v troubě dole a po půl hodině otočí a dá do trouby nahoru na další půlhodinu. Zkouší špejlí, jestli je upečeno.
Po vyndání z trouby a vychladnutí chlebíčků se připraví poleva. Do většího kastrolku se naleje asi do 1/3 vody a dáme na plotnu - nesmí se vařit. Do menšího kastrolku dáme 10 gramů másla a jednu čokoládu na vaření a kastrolek dáme do většího. Promícháváme až do dokonalého rozpuštění čokolády. Nakonec čokoládou chlebíčky polejeme.