Tento recept mám od tety Oliny ze Stráže nad Ohří už někdy z roku 1992 a sklidil vždy velký úspěch. Ale pozor, je dobré sníst tuto dobrotu na posezení, protože sníh z bílků se časem rozteče.
Těsto
• 400 g polohrubé mouky
• 140 g cukru
• 200 g hery
• 4 žloutky
• 2 lžíce mléka
• ½ prášku do pečiva
Náplň
• 6 jablek
• skořice
• 1 vanilkový cukr
• vlašské ořechy - hrst
• rozinky - hrst
• 4 bílky
• 100 g mletého cukru
Do větší mísy prosejeme mouku, cukr a prášek do pečiva. Důkladně promícháme a přidáme změklou heru, žloutky a mléko. Všechno důkladně prohněteme, nejlépe rukou, až vytvoříme kompaktní hladké těsto. 1/3 z něj odělíme a dáme na talířek zmrznout do mražáku.
Zbývající část těsta na vále pomocí válečku vyválíme do tvaru pečícího plechu. Placku namotáme lehce na váleček, pomocí válečku přeneseme a položíme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.
Připravíme si rozinky. Nejprve z nich vybereme kamení a jiné přísady. Pak je v hrnku přelejeme horkou vodou a po krátkém stání přecedíme. Necháme si rozinky a vodu necháme odtéct do dřezu. Tomuto postupu se říká spaření rozinek.
Na těsto rozprostřeme 6 oloupaných a na hrubém struhadle nastrouhaných jablek. Posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, spařenými rozinkami a ořechy.
Na tyto všechny dobroty rozetřeme sníh ušlehaný z bílků a cukru. Sníh se nejméně namáhavě ušlehá pomocí elektrického šlehače.
Na sníh nastrouháme na hrubém struhadle zmrzlé těsto.
Pečeme v předehřáté troubě 15-20 min při teplotě 180°C. Každá trouba peče jinak. Já peču dorůžova. Bývá to dostatečně propečené. Ale to už si každý musíte ve své troubě vysledovat sám.