Už když jsem byla malá, jsme doma tento řez s maminkou pékávaly, takže ani nevím, odkud tento recept pochází. Nejspíš jej maminka dostala od některé sousedky.
• 1 listové těsto
• asi 1 sáček piškotů
• 4-6 jablek
• dvě hrsti hrozinek
• mletá skořice
• vanilkový cukr
• 1 l mléka, používám polotučné
• 2 vanilkové pudingy
• 1-2 polévkové lžíce cukru na oslazení pudingu, používám krupici nebo krystal
• sádlo nebo olej na vymazání plechu
• hrubou mouku na vysypání plechu
Nejprve si sádlem vymažu pečící plech. Někdo používá olej. Je na vás, co vám víc vyhovuje. Mně se zdálo, že olejem vymazaný plech se po pečení hůře umývá ale možná je to pouze můj osobní dojem. Vymazaný plech vysypu hrubou moukou tak, aby mouka zůstala hlavně na plechu a nepadala na podlahu. Přebytek mouky z plechu vysypu zpět do krabičky s moukou.
Dále oloupu a na kousky nakrájím jablka.
Spařím hrozinky. Nejprve prohlédnu, zda v hrozinkách nejsou věci, které tam nepatří, třeba kamínky nebo stopky. Hrozinky dám do hrnku a zaleju horkou vodou, zamíchám a nechám chvíli stát. Vezmu malé sítko a hrozinky přecedím. Hrozinky zůstanou v sítku a voda odteče do dřezu. Tento postup ještě jednou opakuju.
Vál i váleček posypu moukou. Vybalím listové těsto a rozkrojím jej na dva stejné díly. Jeden díl rozválím na velikost pečícího plechu a přenesu na připravený plech. Listové těsto se přemisťuje poměrně dobře. Na toto vyválené těsto které již leží v plechu, rozprostřu piškoty, na ně navrším nakrájená jablka a posypu hrozinkami. Janlka pak rovnoměrně posypu mletou skořicí. Mohu posypat i vanilkovým cukrem. Pokud jsou jablka moc sladká, tak cukr raději vynechám.
Zapnu pečící troubu na 180-200°C na horní a dolní ohřev a nechám ji ať se zahřeje.
V litru mléka uvařím dva vanilkové pudingy s cukrem. Naleju do pískacího hrnce na mléko asi 3/4 litru mléka a dám vařit. V tomto takzvaném mlékovaru nehrozí připaléní. Ale i to se vám může podařit. 1/4 litru mléka naleju do většího půllitrového hrníčku a rozmíchám v něm cukr s oběma pudingy. Můžete použít jakoukoliv nádobu podobného objemu. Do vařícího mléka vleju zamíchaný puding s cukrem a míchám dřevěnou vařečkou. Až puding začne houstnout, naleju jej na jablka na plechu. Dávejte pozor, abyste se neopařili. Možnosti na opaření máte dvě. Budˇ se opaříte pudingem nebo vařící vodou z mlékovarového pláště. Takže doporučuji opatrnost při nalévání pudingu na plech.
Následně vyválím druhý díl listového těsta a přikryju s ním puding.
Pečící plech vložím do vyhřáté trouby nejlépe doprostřed. Zavřu troubu a nechám péct. Plech vytahuji až je horní těsto růžové. Řez nechám důkladně vychladnout a krájím na stejnoměrné díly. Nedoporučuji krájet před úplným vychladnutím, puding teče. Nejlépe tento řez chutná čerstvě upečený, což platí o většině výrobků z lístkového těsta.