• 1 listové těsto
• 3-5 jablek podle velikosti
• 2 hrsti rozinek
• mletá skořice
• vanilkový cukr nebo med, pokud jsou jablka sladká, není potřeba přislazovat
• strouhanka - nemusí být
• hladká mouka
Listové těsto rozdělím na dva díly. Z každého vznikne jeden štrůdl. Oloupu a na hrubém stuhadle nastrouhám jablka do mísy. Rozinky přeberu od kamenů. Rozinky nasypu do hrníčku a přeleju vařící vodou. Vodu z rozinek vyleju přes sítko do dřezu a rozinky vrátím do hrníčku.Toto ještě jednou zopakuju.
Vál posypu hladkou moukou a válečkem rozválím jeden díl těsta na stejnoměrnou obdélníkovou placku. Přes střed placky nasypu pruh strouhanky a na ni rozprostřu polovinu nastrouhaných jablek. Jablka posypu polovinou rozinek a trochou mleté skořice. Když jsou jablka kyselejší, tak na ně nasypu polovinu vanilkového cukru nebo je pokapu medem. Přes jablka přehnu jednu část těsta a pak druhou a přitisknu prsty k sobě. Ještě přimáčknu oba konce štrůdlu, aby jablka nevyteka. Štrůdl přenesu na pečící plech, na který jsem nejdříve položila pečící papír. Stejným způsobem udělám druhý štrůdl a dám na plech.
Předehřeju troubu na 180°C a dám péct štrůdly. Asi po čtvrt hodině snížím teplotu na 150°C. Peču celkem asi hodinu. Štrůdl se při krájení nejméně drobí, když je již vychladlý.