těsto:
• 450 g hladké mouky
• 300 g mletého cukru
• ½ vanilkového cukru
• ¾ kypřícího prášku do pečiva
• 150 g sádla
• 3 vejce
• ½ citronu (vytlačenou šťávu i nastrouhanou kůru)
• na vymazání a vysypání plechu trochu sádla a hrubé mouky
na potření:
• povidla, asi jeden kelímek, podle toho jak vysokou vrstvu chcete na koláč natřít
• 1 vejce - nemusí být
Do mísy si přes síto přeseju mouku, mletý cukr, přidám prášek do pečiva a vanilkový cukr a všechno dohromady zamíchám. Pak přidám tekutější přísady- sádlo, vejce (bez skořápek), šťávu a kůru z citronu. Nejlépe rukou všechno zpracuju v hladké těsto. Toto dám do chladna odležet. Když těsto odpočívá, já vymažu sádlem pečící plech a vysypu jej hrubou moukou.
Vezmu vál a posypu jej hladkou moukou, také váleček si posypu moukou. Těsto rozdělím na dvě části (asi na jednu a dvě třetiny). Větší část těsta rozválím na placku a za pomoci válečku jej přenesu na plech. Natřu povidly (nejlépe stěrkou). Povidla většinou bývají hustší a špatně se roztírají, takže je trochu naředím vodou a zamíchám, tak aby se hezky rozmazala. V obchodech jsou i povidla s jablky, ty se roztírají v pohodě. Druhou část těsta také rozválím a pomocí rádýlka nakrájím proužky. (Pokud nevlastníte rádýlko, nezoufejte. Mezi dvěma rukama vytvořte z těsta dlouhé válečky.) Z nich vytvořím na povidlech mřížku. Když zbude ještě trochu těsta, tak jej dám dohromady a vyválím malou placku. Vezmu vykrajovací formičky a vykrojím třeba kytičky, motýlky, srdíčka… Tyto ještě přitlačím na mřížku. V hrníčku za pomocí vidličky rozšlehám jedno vejce (bez skořápek), a mašlovačkou jej rozetřu po těstě. Nemusíte to potírat, je to spíš pro zdatné malíře.
Troubu zapínám, před natíráním povidly, na dvě stě stupňů. Když je vyhřátá, dám do ní pečící plech s koláčem a po pěti až deseti minutách ztlumím na sto padesát stupňů a pozvolna peču. Když je koláč zbarvený do červena a po obvodu odstupuje od plechu, většinou je hotov. Dobu pečení si musí každý odpozorovat ve své troubě. Každá trouba peče jinak.
Ještě se vracím k prosívání mouky. Moje babička říkávala, že se tím mouka provzdušní a nedělají se pak v těstě hrudky. A u cukru zase hrudky neprojdou přes síto. Nevím, co je na tom pravdy, co se mouky týká, ale jednu zkušenost mám. Letos jsem nepekla velikonočního beránka a koupila jsem si ho již hotového. Dcera málem přišla o zuby. Byl tam kámen. Jestli tato mouka prošla přes síto, tak jeho oka byla větší než centimetr. Takže, pokud to s tím provzdušňováním není pravda, tak alespoň se na sítě zachytí případné nečistoty, které nepatří do těsta.