Asi 10 knedlíků
• 1 balíček měkkého tvarohu (nejlépe balený v alobalu, tvaroh v plastové vaničce je moc tekutý)
• 1 vejce
• 6 vrchovatých polévkových lžic hrubé mouky a trochu mouky na posypání válu
• trochu soli (jen mezi prsty na posolení těsta a vody)
• menší ovocný kompot nebo v létě čerstvé ovoce
Do misky dáme tvaroh, vejce, mouku a trošku soli. Vše důkladně zamícháme a nejlépe rukou vypracujeme hladké těsto. Vál posypeme moukou a těsto na něj položíme. Těsto rozválíme válečkem na nudle, na asi půl centimetru silnou placku. Tu rozkrájíme na menší kousky. Na každý kousek položíme ovoce a zabalíme ho do těsta. Utvoříme kuličky, tak aby nebylo vidět ovoce. Pokud nemáme váleček na válení těsta, nevadí. Těsto můžeme z misky vykrajovat polévkovou lžící a prsty vytvořit malé placičky, do kterých zabalíme ovoce.
Asi do 1,5 až 2 litrového hrnce dáme vařit vodu. Mám ve zvyku vodu trošku posolit. Když začne voda vařit, vkládáme do ní knedlíky. Občas zamícháme. Knedlíky vyplavou na hladinu, asi za 7-10 minut. To už by měly být uvařené. Když si nejste jisti, klidně jeden vytáhněte a rozkrojte ho a ochutnejte. Knedlíky vyndejte z hrnce podběračkou s dírkami nebo normální lžící.
Na talíři se knedlíky dochucují. Mohou se polít máslem a posypat pomletým mákem s cukrem nebo se posypou kakaem nebo se posypou cukrem a strouhaným tvrdým tvarohem nebo se polijí smetanou a posypou cukrem. Záleží na vás, na co máte zrovna chuť.