Jedná se o rodinný recept od babičky Kateřiny, jen trošku poupravený.
• 1 litr mléka
• 5 + 6 dkg másla
• 5 dkg cukru krystal (dnes již dávám jen polovinu)
• 20 dkg rýže
• 2 dkg vanilkový cukr
• 6 dkg mletého cukru (dnes již dávám jen 2 dkg)
• 3 žloutky
• citronová kůra
• rozinky
• jablka
• sádlo
• hrubá mouka
Do 1 litru ohřívajícího se mléka dáme 5 dkg másla, 5 dkg cukru krystal, 20 dkg umyté rýže. Uvaříme rýži do měkka, až kaše zhoustne. Stále mícháme, rádo se to připaluje. Kaši pak necháme částečně vychladnout, aby se pak nesrazily vmíchávaná vejce. Pozor, pokud se nechá vychladnout do studena, jako to dělá babička, pak je nákyp příliš hutný. Pokud chcete mít nákyp krásně nadýchaný, pak uvařenou kaši nenechejte vychladnout úplně. Zapni si vyhřát troubu!
Pak utřeme 6 dkg másla, pytlík vanilkového cukru doplníme na 8 dkg mletým cukrem, 3 vaječné žloutky, trochu nastrouhané citronové kůry. Přidáme vychladlou kaši a sníh ušlehaný ze zbylých vaječných bílků, k tomu ještě rozinky (bez pecek!). Lehce promícháme dohromady vařečkou.
Plech vymastíme sádlem, vysypeme moukou a dáme do něj 1/2 hmoty, na to nakrájené čerstvá nebo zavařená jablka a nahoru zbytek hmoty.
Zpočátku se peče chvilku na 250°C, dokud lehce nerůžoví, pak otočím. Nyní se trouba ztlumí na 180-200°C a přikryje alobalem, aby se propekl i spodek. Pečeme, dokud není nákyp růžový. Plech občas otáčíme (vodorovně...). Je důležité péct pomalu, protože jinak se na okrajích dělá tvrdá rýžová krusta.