• 1 sklenička mletého cukru
• 2 skleničky hladké mouky
• 1 šlehačka
• 1 vanilkový cukr
• 1 kypřící prášek do pečiva
• 2 vejce
• nastrouhaná citronová kůra
• mandle nebo oříšky na posypání (na povrch koláče, asi 20 mandlí, záleží na vás)
• máslo na vymazání pečící formy
• hrubá mouka na vysypání pečící formy
• mléko, pokud je těsto moc husté kvůli malé šlehačce
Zapnu troubu na sto padesát stupňů. Do hrníčku dám mandle a zaleju je vařící vodou. Za malou chvilku sleju vodu pryč a oloupu je. Nožem je nakrájím na malé kousky a zatím nechám ležet na talířku.
Máslem vymažu a hrubou moukou vysypu formu, v které to chci péct. Do středně velké mísy proseju mouku a cukr. Přidám prášek do pečiva a vanilkový cukr. Všechno zamíchám (stačí lžící nebo vařečkou). Do suché směsi přidám vajíčka (zbavené skořápek) a šlehačku (v tekutém stavu, nešlehanou). Opět to vše zamíchám. Naleju do formy a posypu mandlemi. Dám do vyhřáté trouby a peču. Pečení trvá asi tři čtvrtě hodiny, záleží to na troubě.
Pro vysvětlení pojmu sklenička-dřív bývala hořčice ve skleněných skleničkách a spousta receptů se na ně odměřovala. Tato buchta na to sedne. Ale nezoufejte. Klidně vezměte 250 ml velký hrnek a odměřujte pomocí něho. Buchta byla zprvu trochu tuhá. Postupně jsem přilévala trochu mléka. Až se nám to líbí. Takže máte dvě možnosti. Sehnat si od babičky skleničku od hořčice, taky se ji říkávalo ,,hořčičák“. Nebo trošku experimentovat. Ale stojí to za to.