Žemlovka, zvaná také zemlbába, vyřeší zároveň vaše problémy s lehce ztvrdlými rohlíky i s hladem.
• rohlíky
• tvaroh
• mletý cukr
• 1 balíček vanilkového cukru
• 1 vejce
• hrst rozinek
• mléko
• jablka (volitelně)
• máslo na vymazání pekáče
• skořice
• strouhaná citronová kůra (volitelně)
Nejdříve si pečící misku přiměřené velikosti (dle velikosti množiny hladu všech vašich strávníků) vymažete máslem, aby se žemlovka nepřipalovala. Rohlíky nakrájejte na asi 1,47 cm silná kolečka s tolerancí plus mínus půl cenťáku.
Do další misky nalejeme mléko, které osladíme (zamíchat a rozpustit) mletým cukrem. Do něj pak namáčíme nakrájené rohlíky. Ty po nasáknutí lehce prsty vyždímáme a rozprostřeme po dně misky.
V další misce rozmícháme tvaroh s vanilkovým cukrem a vajíčkem. Do vzniklé odporně mazlavé hmoty zamícháme rozinky, spařené v hrnku horkou vodou. Vodu z paření rozinek vylijte jinam, než do žemlovky. Kdo má rád vůni bergamotové silice, přimíchá ještě nastrouhanou citronovou kůru.
Na rohlíková kolečka v míse navrstvíme tvarohovou hmotu a na ni případně krájená jablka se skořicí. Někdy zapomenu a pak je to bez jablek. Pak následuje opět máčení rohlíkových koleček v mléce a jejich pokládka do pečicí mísy. Vrch můžete ještě pocukrovat a položit na povrch několik plátků másla.
Mísu strčíme do trouby vyhřáté na maximum a po lehkém zčervenání povrchu teplotu snížíme na 165°C. Až je zemlbába červená, vyndáme ji z trouby. Z toho důvodu ráda žemlovku peču ve skleněné simaxové míse. Někdo mísu při pečení přikrývá, ale pokud máte rádi křupavé jídlo, mísu nepřikrývejte. Už tak jste ušpinili nádobí až až. Povrch můžete ještě pocukrovat, ale to u nás doma neděláme. Raději sladký život, než přeslazenou žemlovku. Někdo ještě na povrch před upečením přidá rozšlehaný vaječný bílek, ale to se u nás také nesetkalo s uznáním.
Ptáte-li se na množství surovin, pak vězte, že kromě vejce a vanilkového cukru dávám vše od oka. Žemlovku tak máme pokaždé jinou.