Recept mi napsala babička, ale ještě nikdy jsem jej nevyzkoušela. Stačí, když si na na této dobrotě pochutnáme u babičky.
• 3/4 kg hovězího nebo vepřového masa
• asi 80 g slaniny
• asi 80 g másla
• 1 zelenina pod svíčkovou
• můžeme přidat mrkev a celer
• 2 cibulky
• 2 bobkové listy
• 4 nové koření
• 8 pepřů
• asi 1 lžíce soli - nepřesolit
• olej
• volitelně hovězí bujon nebo vegeta
• citronová šťáva
• troška cukru
• ocet - 2 lžíce
• 1 lžíce plnotučné hořčice
• 2 šlehačky 12% nebo jedna 30%
• 4 lžíce hladké mouky
Do kastrolku dáme naspodek trochu oleje, přidáme slaninu a osmažíme ji. Nakrájenou cibulku a nastrouhanou zeleninu přidáme ke slanině a osmažíme. Přidáme všechno koření. Můžeme přidat hovězí bujon nebo vegetu.
Na trošce oleje opečeme na pánvi maso do červena. Pak jej vložíme do zeleniny, podlejeme vodou a dusíme do měkka. Podléváme vodou dle potřeby. Přidáme citronovou šťávu, trošku cukru a dvě lžíce octa. Ke konci dušení přidáme lžíci plnotučné hořčice. Měkké maso vyjmeme.
Rozmícháme šlehačku se 4 lžícemi hladké mouky a přecedíme do omáčky. Mícháme, chvilku povaříme, pak odstavíme a omáčku propasírujeme. Před pasírováním nezapomeňte vyjmout a spočítat všechno koření, aby nevznikla nějaká pikantní omáčka namísto svíčkové a nelezlo vám to do zubů. Proto je to v receptu na kusy.
Podáváme s knedlíkem, který si buď koupíme v obchodě nebo pracně uděláme doma. Někdo je schopen jíst svíčkovou i s těstovinami, jiní to pokládají za vlastizradu.