Receptů na pizzu existuje bezpočet. K těmto fotkám pizzy s brokolicí bych napsala aspoň tolik, že je potřeba brokolici dát nahoru na pizzu o něco později, aby nebyla spálená. Ale abych nebyla tak nesdílná, oblíbený recept na pizzu přidávám. Podotýkám, že recept je na dva plechy. Pokud dáte na jeden, je výsledek divná slaná buchta. Nemáte rádi brokolici? Nevadí, tak ji vynechte nebo nahraďte třeba broskví!
• 600 g hladké mouky
• 1 kostku (42 g) čerstvého droždí
• 1/2 čajové lžičky cukru
• 2 čajové lžičky soli
• 300 ml vlažné vody
• 4 polévkové lžíce olivového oleje
Mouku prosejeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj dáme dolů cukr, rozdrobíme droždí a v důlku mírně promícháme. Přilejeme trochu vody tak, aby bylo droždí ponořené a necháme asi 10 minut v teple vzejít.
Pak přidáme zbytek vody, sůl a olej. Vše zpracujeme na hladké těsto (nejlépe rukou), které pak necháme přikryté kynout na teplém místě, dokud se jeho objem viditelně nezvětší. Pokud zrovna teplo doma nemáte, těsto bude dobře kynout v mírně zahřáté pootevřené troubě. Když nedrží, šprajcněte ji dřevěnou vařečkou. Jen je potřeba pro tento případ použít plechovou mísu. U plastové mísy nikdy nevíte, zda soudruzi v NDR neudělali někde chybu. Na mřížku v troubě položte složenou utěrku, na ni mísu s těstem, přes mísu dřevěnou vařečku a přikryjte další čistou utěrkou. Vařečky ani utěrky nejsou v rozpisu surovin, protože se (většinou) nespotřebují.
Těsto rozdělíme na dvě části a každou z nich na hladkou moukou pomoučeném vále rozválíme válečkem na placku dle velikosti plechu. Placky vložíme na sádlem vymaštěný pečicí plech. Nahoru, ne však až do krajů, rozprostřeme náplň a položíme plátky uzeniny nebo jiné přísady, jako např. ananas, brokolici, papriku, sýr, olivy, broskve atd. Na krajích by se náplň tutově připálila.
Doba pečení je asi 20 minut v troubě s horním a dolním ohřevem předehřáté na 200°C, nebo v horkovzdušné troubě předehřáté na 180°C. Pokud přidáváme nahoru strouhaný sýr, pak jej nasypejte na povrch až v polovině pečení, jinak se spálí. Také některé přísady, jako již zmíněnou brokolici, je lépe přidat později, aby nezuhelnatěly.
• 1 velká cibule
• 2 stroužky česneku
• 4 polévkové lžíce jedlého oleje
• 2 konzervy krájených loupaných rajčat (po 400 g)
• sůl
• pepř
• cukr
• 1 lžička oregana
• uzeniny (šunka, salám, klobása) nebo jiné přísady na povrch pizzy
• brokolice, kukuřička, atd. na dozdobení, aby na tomto dobrém jídle bylo alespoň něco zdravého
Na přípravu omáčky oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Olej rozehřejeme v hrnci a v něm osmažíme nakrájenou cibuli (necháme zesklovatět). Ke konci smažení cibule přidáme prolisovaný česnek. Pak přidáme konzervovaná rajčata i se šťávou a mícháním je trochu rozmělníme. Vše ochutíme solí, pepřem, cukrem a oreganem a za občasného míchání vaříme 15 až 20 minut.
Polovinu hmoty nalijeme na první část těstového základu a nahoru nakrájíme uzeniny, které zbyly v ledničce. Zaručený úspěch sklízejí klobásky. Klobásek není nikdy dost. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta a náplně.