Fotodoma

Fotodoma » Recepty » Polévky » Čočková polévka

Čočková polévka

Suroviny

• 1/6 kg čočky = 1/3 půlkilového balení
• 1 zeleninový bujón
• 1 středně velká cibule
• 2 polévkové lžíce hladké mouky
• 2 lžíce sádla nebo oleje, já dávám 1+1 kvůli pocitu zdravosti
• 2 stroužky česneku
• 2,5 gramu, tj. asi 1/3 balení majoránky, já dávám od oka
• sůl

 

Svatební místa Snubní prsteny pro oba Svatební oznámení Snubní prsteny Zlaté šperky

 

Recept na čočkovou polévku

Vezmu čočku a přeberu ji o šutrů a jiných nežádoucích přísad, nasypu do sítka a pod proudem studené vody ji opláchnu. Nasypu do třílitrového hrnce, zaleju 2 litry studené vody. Pokud použijete čočku nepředvařenou, udělejte toto alespoň dvě hodiny před vařením a nechejte dvě hodiny stát, ušetříte dlouhé vaření. Pokud použijete předvařenou čočku, dejte na sporák vařit bez předchozího namáčení.

Až se čočka vaří, vše zamíchám, zmírním teplotu a pozvolna vařím. Až je téměř uvařená, přidám do ní zeleninový bujón a chvíli ještě povařím.

Mezi tím nakrájím na malé kousky cibuli. Do malého kastrůlku dám rozehřát sádlo a přidám cibulku, kterou mírně osmažím. K cibulce přidám hladkou mouku a za stálého míchání smažím. Až je to všechno mírně růžové, naleju to do čočky, kterou míchám, aby se to nesrazilo do hrudek. Do polévky prolisuju česnek a přidám mezi prsty promnutou majoránku.

Dosolíme až na závěr podle chuti. Solením na začátku vaření luštěniny tvrdnou. Proto ani slaný bujón nedávám do hrnce hned na začátku.








Fotodoma

Svatební oznámení     Fotobanka     Jak zhubnout     Zdraví     Zahrada     Recepty     Rostliny     Recenze a články     Knihy     Česká Republika     Česká příroda     Dolomity     Litva     Norsko     Polsko     Švédsko

Pokud najdete na stránce chybu, napište nám; rádi ji opravíme. Děkujeme.

Kontakty

Tyto stránky používají technické cookies. Nastavení pro cookies si můžete změnit ve svém prohlížeči nebo ze stránek prostě odejít.