• 1/6 kg čočky = 1/3 půlkilového balení
• 1 zeleninový bujón
• 1 středně velká cibule
• 2 polévkové lžíce hladké mouky
• 2 lžíce sádla nebo oleje, já dávám 1+1 kvůli pocitu zdravosti
• 2 stroužky česneku
• 2,5 gramu, tj. asi 1/3 balení majoránky, já dávám od oka
• sůl
Vezmu čočku a přeberu ji o šutrů a jiných nežádoucích přísad, nasypu do sítka a pod proudem studené vody ji opláchnu. Nasypu do třílitrového hrnce, zaleju 2 litry studené vody. Pokud použijete čočku nepředvařenou, udělejte toto alespoň dvě hodiny před vařením a nechejte dvě hodiny stát, ušetříte dlouhé vaření. Pokud použijete předvařenou čočku, dejte na sporák vařit bez předchozího namáčení.
Až se čočka vaří, vše zamíchám, zmírním teplotu a pozvolna vařím. Až je téměř uvařená, přidám do ní zeleninový bujón a chvíli ještě povařím.
Mezi tím nakrájím na malé kousky cibuli. Do malého kastrůlku dám rozehřát sádlo a přidám cibulku, kterou mírně osmažím. K cibulce přidám hladkou mouku a za stálého míchání smažím. Až je to všechno mírně růžové, naleju to do čočky, kterou míchám, aby se to nesrazilo do hrudek. Do polévky prolisuju česnek a přidám mezi prsty promnutou majoránku.
Dosolíme až na závěr podle chuti. Solením na začátku vaření luštěniny tvrdnou. Proto ani slaný bujón nedávám do hrnce hned na začátku.