• Hřiby
• Brambory
• Cibule
• Pepř
• Sůl
• Hladká mouka
• 2 lžíce sádla
• Voda
• Zeleninový bujón
Do hrnce s vodou nasypu oloupané a na kostičky nakrájené brambory. K nim přidám asi dvě hrsti sušených hřibů. Před sušením krájím hříbky na malé kousky, takže je nemusím před vařením namáčet. Pokud sušíte hřiby na velké kousky, tak si je raději namočte předem a polévku vařte v této vodě. Pokud chcete vařit hřibovou polévku ze syrových hřibů, tak začněte s vařením hřibů a brambory dávejte do hrnce trochu později. Jako další přidám pepř, sůl a zeleninový bujón a nechám vařit při střední teplotě plotýnky.
Nyní zásmažka. Nakrájím najemno cibuli a dám ji do malého kastrůlku na rozehřáté sádlo opéct. Jakmile je cibule zrůžovělá, přidám hladkou mouku. Chvilkama promíchávám a jak i mouka začne růžovět, tak zásmažku vleju do hrnce s polévkou. Při vlévání hodně míchám, aby se nenadělaly hrudky v polévce.