• 3 l vody
• 3 brambory
• sůl
• na špičku nože pepře
• kmín (trochu co vejde mezi tři prsty)
• 1 stroužek česneku
• 5 dkg máslo
• 4-5 polévkových lžic hladké mouky
• 2 vejce
• 1-2 klobásky (nebo jakoukoliv jinou uzeninu)
• 1-2 kelímky smetany
• 1 lžíci octu
• 1/2 kávové (čajové) lžičky cukru
Tři brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody, do asi třílitrového hrnce. Do vody k bramborům přidáme 1/2 lžíce (polévkové) soli, špetku kmínu (trochu co vejde mezi tři prsty) a špetku pepře (na špičku nože) a jeden stroužek oloupaného celého česneku. Necháme mírně vařit až brambory změknou.
Zatím si připravíme zásmažku (jíšku) z 5 dkg másla a 2 lžic (polévkových) hladké mouky. V menším kastrůlku necháme rozpustit máslo a přisypeme do něj hladkou mouku. Chvilku mícháme a pak odstavíme z plotny. Jíška by neměla zrůžovět.
V jiném malém hrnci uvaříme dvě vejce na tvrdo (10 minut).
Klobásky nebo podle vlastního uvážení jinou uzeninu (zhruba stejný objem jako dvě klobásky) oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Až jsou brambory měkké, přidáme k nim do hrnce uzeninu a zásmažku (jíšku), chvilku povaříme.
V jiném malém hrnci si zvlášť uvaříme trochu vody, do ní vlijeme lžíci (polévkovou) octa a nasypeme 1/2 kávové (čajové) lžičky cukru. Tento sladko-kyselý roztok vlijeme k bramborům.
Dále nalijeme 1-2 kelímky smetany do hrnku, přidáme 1-2 lžíce (polévkové) hladké mouky a rozmícháme. Tuto směs nalijeme přes malé sítko za stálého míchání k bramborům. Krátce povaříme. Přidáme dvě vejce uvařená na tvrdo, nakrájené na kostičky. Případně dosolíme. Můžeme dochutit koprem.
K polévce můžeme jíst chleba.