Rozpočet pro 5 osob:
• 3 dkg másla
• 8 dkg zeleniny
• 5 dkg jater
• 2 dkg cibule
• 25 dkg brambor
• sůl
• 1/2 dkg hub suchých nebo 10 dkg čerstvých hub
• 1/8 l mléka
• 1 žloutek
• 4 dkg másla
• 4 dkg mouky
• pepř
• zelená petržel
Na rozpáleném másle a nakrájené zelenině a cibuli udusíme na plátky rozkrájená telecí játra. Oloupáme brambory, rozkrájíme je a uvaříme do měkka v osolené vodě na polévku. Horké brambory prolisujeme, zředíme vodou, ve které se vařily, aby vznikla řídká polévka, přidáme k nim udušená játra i s jemně usekanou zeleninou, polévku zahustíme řídkou žlutou jíškou, přidáme do ní houby, zvlášť v mléce uvařené a na másle udušené, načež polévku dobře povaříme. Pak přidáme tluč. pepř, zel. petržel a v mléce umíchaný žloutek. Polévka může se připraviti též bez jater. Jako vložku podáváme: smažené bublinky z nudlového těsta, nebo zaváříme do polévky tyrolské aneb morkové knedlíčky, ovšem dříve nežli přidáme mléko a žloutek.