Rozpočet pro 5 osob:
• 25 dkg brambor
• sůl
• 25 dkg zeleného hrachu
• na špičku nože čištěné sody
• 4 dkg másla
• 4 dkg mouky
• 2 dkg cibule
• 8 dkg zeleniny
• 1,5 l vody
• špetku majoránky
• 10 dkg čerstvých hřibů
• 1 dkg másla nebo 1/2 dkg suchých hřibů a 3 lžíce mléka
• 2 dkg krup (perliček)
• 1/2 dkg másla
• 3 zrnka tluč. pepře
• 1/2 stroužku česneku
Místo krup 5 dkg moravské klobásy neb české uzenky.
V osolené vodě uvaříme do měkka oloupané, nakrájené brambory.
Přebraný, vypraný hrách vložíme do hrnce, zalijeme jej studenou vodou, aby byl potopen, přidáme na špičku nože čištěné sody (bikarbonát). Na hrách položíme pokličku, hrnek též přiklopíme, načež jej dáme do velkého hrnce se studenou vodou, který rovněž přiklopíme a hrách bez míchání uvaříme v páře úplně do měkka.
Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku s cibulkou a prolisujeme do ní uvařené brambory i hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor a zeleninovou polévkou, dáme ji zpět do ostatní zeleninové polévky, okořeníme majoránkou, podle chuti přisolíme, přidáme čerstvé houby nakrájené a udušené na másle nebo suché houby v mléce uvařené. Do polévky dáme též na másle udušené, vodou zalité kroupy (perličky) a polévku ještě důkladně povaříme.
Před podáváním ji okořeníme tluč. pepřem a utřeným česnekem. Místo krup můžeme povařiti v polévce na kolečka nakrájenou moravskou klobásu.