Rozpočet pro 5 osob:
• 1 telecí brzlík
• 2 dkg másla
• sůl
• 8 dkg zeleniny
• 4 dkg másla
• 6 dkg mouky
• 1 malý květák
• 3 zrnka tluč. pepře
• pažitku
• 1/8 l mléka
• 1 vejce
Brzlík dáme asi na půl hodiny do studené vody. Pak jej postavíme s vodou na sporák a necháme, až je voda horká. Nyní vodu slijeme, znovu zalijeme studenou vodou a necháme opět na plotně tak dlouho, až je voda horká, přičemž brzlík úplně zbělí a ztuhne. Potom odstraníme všechny šlachy a udusíme brzlík na másle. Zeleninovou osolenou polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme do ní na růžičky rozebraný vypraný květák a dobře ji povaříme. Před podáváním přidáme do polévky na kostečky nakrájený brzlík i se štávou, ve které se dusil, tlučený pepř a sekanou pažitku. V polévkové míse v mléce umícháme celé vajíčko, načež přilijeme polévku a podáváme k ní vaječnou ssedlinu nebo některý svítek.