Rozpočet pro 5 osob:
• 3 dkg másla
• 1/2 celeru
• sůl
• 1 brambor
• 3 dkg másla
• 4 dkg mouky
• 2 dkg cibule
• 3 zrnka pepře
• zel. petrželka
• 1/2 l mléka
• 1 žloutek
Opraný celer očistíme, nakrájíme na kostečky a dusíme chvíli na rozpáleném másle, načež jej uvaříme do měkka ve slané vodě s nakrájeným bramborem. Měkký celer i brambor prolisujeme. Vodu z celeru zahustíme světležlutou jíškou s cibulkou, vložíme do ní prolisovaný celer, opepříme, přidáme sekanou zel. petrželku a dobře povaříme. Do hotové polévky přidáme v mléce umíchaný žloutek a podáváme k ní kapustový svítek nebo smažený hrášek. Právě tak se připravuje polévka z mrkve a dýně.