Rozpočet pro 5 osob:
• 0,5 kg drštěk
• sůl
• 8 dkg zeleniny
• 6 dkg másla
• 8 dkg mouky
• 2 zrnka pepře
• strouh. zázvoru na špičku kulatého nože
• 1 stroužek (malý) česneku
• sůl, petržel, majorán
• 12 dkg uzeného masa
Dršťky se operou, posypou moukou, v ní dobře vymnou, vyperou ve studené vodě, pak se v soli vymnou, opět vyperou, poté se spaří a pak zase ve studené vodě vyperou a dají se vařiti. Za půl hodiny vodu slijeme, na dršťky nalijeme čistou, studenou vodu, osolíme a uvaříme je do měkka. Mezi vařením přidáme k nim na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a uzené maso. Měkké dršťky nakrájíme na nudličky a uzené maso na kostečky.
Procezenou polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme do ní kousek se solí utřeného česneku, pepř, majoránku, strouhaný zázvor, sekanou petrželku, nakrájené dršťky, uzené maso a polévku ještě dobře povaříme.