Rozpočet pro 5 osob:
• 50 dkg hov. masa (péra)
• sůl
• 1/4 celeru
• 1/2 malé mrkvičky
• malý kousek kořínku petržele
• 1/4 kapusty
• 1/2 malého květáku
• 1 menší brukev
• 10 dkg zel. hrášku
• 2 dkg cibule
• 1/2 dkg másla
• zelená petrželka neb pažitka
Hovězí maso (od péra) vložíme do studené osolené vody a vaříme je asi 1/2 hodiny. Potom přidáme k masu kořenovou, na jemné nudličky nakrájenou zeleninu, rovněž tak nakrájenou, ale spařenou kapustu, pak přidáme ještě do polévky oloupanou, na kostečky nakrájenou brukev, na růžičky rozebraný květák, zelený hrášek a polévku vaříme dále tak dlouho, až všechna zelenina i maso změkne. Před podáváním maso vyndáme, nakrájíme je na kostečky, vložíme zpět do polévky, načež obarvíme polévku odvarem z cibule usmažené na másle, přidáme sekanou zelenou pažitku nebo zelenou petrželku a jako vložku dáme do polévky mozečkovou nebo vaječnou ssedlinu.