Rozpočet pro 5 osob:
• 25 dkg masa hovězího
• 10 dkg masa vepřového
• sůl
• 5 dkg másla neb morku
• 3 dkg cibule
• 5 dkg mouky
• 8 dkg zeleniny
• na špičku nože kmínu a tlučeného pepře
• 25 dkg brambor
• 2 rajská jablíčka nebo lžíce rajské zavařeniny
Hovězí maso (od péra) a vepřové maso rychle opereme, nakrájíme na kostečky a osolíme. V kastrole na dobře rozpáleném másle neb rozehřátém morku si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibuli, do ní vložíme připravené maso, rajská jablíčka a chvíli dusíme. Po chvíli zaprášíme moukou, podusíme, aby mouka ztratila syrovou chuť, zamícháme, zalijeme polévkou ze zeleniny a maso udusíme do měkka. Pak je přidáme do ostatní polévky, do níž vložíme oloupané, na kostečky nakrájené syrové brambory, celý kmín a trochu tlučeného pepře. Polévku vaříme tak dlouho, až jsou brambory měkké.