Rozpočet pro 5 osob:
• 20 dkg hrachu
• na špičku nože bicarbonátu
• 8 dkg zeleniny
• 3 dkg másla
• 3 dkg mouky
• majoránka
• sůl
• zázvor
• česnek
• 3 zrnka pepře
• zelená petrželka
• 5 dkg housky
• 1 dkg másla
Zelený přebraný hrách opereme a namočíme do studené vody s bicarbonátem na několik hodin. Na hrách přilijeme čistou, studenou, změkčenou vodu, hrách přiklopíme poklicí a hrnek také poklicí přiklopíme a zvolna jej uvaříme do měkka. Hrách vaříme vodou jen zatopený. Mezi vařením se hrachem nemíchá, jen v hrnku natřásá. Voda se přidává horká, změkčená. Uvařený hrách prolisujeme, zředíme zeleninovou polévkou, načež polévku zahustíme řídkou, žlutou jíškou, přidáme sůl, majoránku a polévku dobře povaříme. Před podáváním ji okořeníme tlučeným zázvorem, pepřem, utřeným česnekem, zel. petrželí a podáváme k ní na nudličky nakrájenou, na másle usmaženou housku.
Takto se připravuje též polévka ze žlutého loupaného hrachu a čočky jen s tím rozdílem, že žlutý loup. hrách neb čočku namočíme jen na 2 hodiny před vařením do změkčené studené vody.