Rozpočet pro 5 osob:
• 15 dkg vepřového masa (raménko)
• sůl
• 5 dkg zeleniny
• 1/4 vepřové krve
• 5 dkg krup nebo 15 dkg brambor
• 2 dkg sádla
• 2 dkg cibulky
• majoránka
• 4 zrnka tlučeného pepře
• malý stroužek česneku
• na špičku nože zázvoru
Do osolené, odměřené, vlahé vody na polévku vložíme vepřové maso a na nudličky nakrájenou zeleninu a vše uvaříme do měkka. Poté maso vyndáme, nakrájíme na drobné kostečky, dáme zpět do polévky, načež přidáme do ní dobrou, procezenou vepřovou krev, zvlášť do měkka uvařené kroupy a na sádle usmaženou, drobně nakrájenou cibulku. Dle chuti okořeníme polévku majoránkou, tlučeným pepřem, strouhaným zázvorem, utřeným česnekem a povaříme ji. Místo krup můžeme v polévce povařiti na kostečky nakrájené brambory.