Rozpočet pro 5 osob:
• 1 menší kapusta
• 3 dkg másla
• 3 dkg nakráj. cibule
• sůl
• pepř
• 4 dkg másla
• 5 dkg mouky
• 1 uzenka nebo 10 dkg uzeného masa (z polévky z uzeného masa upotřebíme na polévku)
• zelená petrželka
Kapustu zbavíme špatných listů, vypereme, rozkrájíme na nudličky, spaříme a dáme okapat. Pak ji vložíme do kastrolu na rozpálené máslo s usmaženou cibulí. Po chvíli ji podlijeme vodou nebo polévkou z kostí, opepříme, osolíme a udusíme do měkka. Zatím si upravíme červenou jíšku, zalijeme ji vodou nebo polévkou, zamícháme do ní kapustu a dobře polévku povaříme. Než ji odstavíme s plotny, přidáme do ní na kolečka nakrájenou uzenku nebo nakrájené uzené maso a sekanou zelenou petrželku.