Rozpočet pro 5 osob:
• 1,25 l vody
• sůl
• 25 dkg kosti
• 2 dkg másla
• 2 dkg mouky
• 5 dkg zeleného hrášku
• 3 dkg skelné rýže
• 15 dkg hříbků neb 1/2 dkg suchých hříbků
• 1/8 l mléka
• 3 dkg másla
• 3 dkg cibule celkem
• 1/2 hlávky kapusty (tj. 25 dkg)
• zelená pažitka neb petrželka
Očištěné hříbky nakrájíme na plátky a udusíme je na másle s nakrájenou cibulkou. Udušené hříbky jemně usekáme. Zvlášť si udusíme na másle s cibulkou na nudličky nakrájenou, spařenou kapustu. Usekané hříbky smícháme s kapustou. Procezenou polévku z vyvařených hovězích kostí zahustíme řídkou žlutou jíškou, přidáme do ní zelený hrášek, spařenou rýži a hříbky s kapustou. Takto připravenou polévku dobře povaříme. Nežli polévku podáváme, zamícháme do ní sekanou zelenou pažitku nebo petrželku. Na dušení kapusty můžeme použíti místo másla nakrájenou slaninu nebo tučnou šunku. Místo čerstvých hříbků můžeme dáti suché hříbky, dříve v mléce dobře povařené.