Rozpočet pro 5 osob:
• menší telecí jazyk
• 8 dkg zeleniny
• 4 dkg másla
• 6 dkg mouky
• 1/4 růže květáku
• půl telecího brzlíku
• 1 hříbek asi 3 dkg těžký
• 12 dkg telecího masa z plece
• 1/4 kuřete
• na špičku nože květu
• 1/8 smetany
• 1 žloutek
V osolené vodě na polévku uvaříme do měkka telecí jazyk, načež jej z polévky vyndáme, vložíme do studené vody, pak oloupáme a nakrájíme na kostečky. Do polévky, ve které se jazyk vařil, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, zředěnou žlutou jíšku, na másle udušeny telecí brzlík, telecí maso, pečené kuře, vše nakrájené na kostečky, pak přidáme připravený jazyk, uvařený rozebraný květák, na lístky nakrájené, na másle udušené hříbky a vše ještě povaříme. Polévku okořeníme tlučeným květem, nalijeme ji do smetany s umíchaným žloutkem a podáváme k ní dvojitý svítek. (o svítku viz při vložkách)